Meniu Închide

Concentrarea

“Cel mai important aspect în dezvoltarea copiilor este atingerea stării de concentrare.”
Maria Montessori

Când Maria Montessori a oferit materiale de lucru copiilor, special gândite pentru ei, aceasta a evidențiat un aspect foarte important al drumului către dezvoltare: copiii de 2 ani le foloseau și atingeau un grad foarte mare de concentrare în lucrul cu ele. Această stare de concentrare fusese până atunci privită ca imposibil de atins de copiii de vârstă atât de fragedă. Materialele și experiențele care vin în întâmpinarea nevoilor naturale de dezvoltare duc la atingerea acestei stări de concentrare. Mai mult decât atât, în același timp cu atingerea acestei stări, copiii deveneau calmi, veseli, relaxați și încrezători, indiferent de felul în care fuseseră până atunci.

Cum putem obține, urmări și încuraja perioadele de concentrare acasă? Majoritatea curentelor de parenting invită părinții să petreacă timp de calitate cu copiii. Mulți dintre părinți înțeleg prin aceasta să devină mult mai activi în interacțiunea cu cei mici. Sigur că jocurile și interacțiunea joacă un rol deosebit de important în relaționarea cu ei. La fel de important este să le oferim premise pentru a se orienta spre activități independente, încă de la cele mai mici vârste. Cea mai bună metodă pentru a obține focusul pentru o anumită activitate este să nu întrerupeți copilul atunci când atenția lui este captată de o anumită activitate. Când un copil pare foarte implicat în activitatea pe care o face, nu-l întrerupeți pentru a interacționa cu el: e important să nu spuneți sau să faceți ceva care să-i îndrepte atenția spre voi. Acest moment de focus este o oportunitate uimitoare de dezvoltare. Cu siguranță, dacă au nevoie de voi, vă vor da de știre.

Observându-i intens, veți recunoaște momentele lor de concentrare: diferite activități le vor capta atenția pentru scurtă vreme, însă doar unele dintre ele le vor oferi perioadele de focus intens. Le veți putea recunoaște urmărindu-le privirea și acțiunile foarte angajate în ceea ce fac, iar la final – satisfacția de pe chip.

Învățarea nu se poate produce fără concentrare. Concentrarea nu se poate produce fără interesul pentru o anumită activitate. Este o abilitate care necesită multă practică pentru a se dezvolta.

  • Observați copilul și identificați care dintre activități îi solicită interesul
  • Puneți la dispoziția lui materialele de care are nevoie, asigurați-vă că are acces ușor la ele
  • Rezistați tentației de a-l întrerupe, chiar și atunci când pare să facă aceeași activitate la nesfârșit
  • Fiți voi înșivă modele de concentrare- anunțați atunci când desfășurați o muncă care necesită foarte mult focus
  • Dați-le timp pentru a-și încheia munca
  • Oferiți-le suficiente activități în exteriorul casei, pentru a-și dezvolta musculatura
  • Oferiți-va momente de relaxare la finalul zilei

Aplicarea metodei Montessori a dovedit faptul ca autodisciplina, concentrarea, dragostea față de muncă sunt consecințe ale mediului pregătit și instrumente neîndoielnice de succes în viața de adult.

Articole recomandate

Lasă un răspuns