Meniu Închide

Curriculum Educație Cosmică

Conform studiilor și observațiilor, copiii de 6-12 ani se află într-o etapă de dezvoltare cu mult diferită față de etapa anterioară. Când a dezvoltat curricula pentru școală, dr. Montessori a ținut cont de toate aceste aspecte; nu numai că abilitățile academice trebuiau să fie mai provocatoare, dar modul în care conținutul urma să fie furnizat trebuia să fie diferit.

Educatie Cosmica

Ea a gândit termenul generic de educație cosmică pentru a descrie nevoile copiilor de 6-12 ani. În jurul vârstei de șase ani, copiii încep să perceapă lumea dincolo de persoana lor. Conexiunile sociale sunt brusc mult mai importante. Ei au capacitatea de a imagina lucruri construind pe fapte / experiențe reale, devin curioși în legătură cu mediul în care trăiesc, vor să cunoască lucruri despre Univers și despre rolul lor în comunitatea în care trăiesc. Sarcina adulților este să ofere un cadru potrivit în care să poată explora toate aceste domenii.

O modalitate personalizată de a stimula imaginația copiilor în școala Montessori este de a prezenta marile Povești. Aș spune că fiecare dintre Marile Povești se prezintă în forma unei cortine impetuoase, care se dă încet-încet într-o parte, pentru a releva din știința înțelepților lumii. Aceste lecții sunt ca niște piese de teatru care impresionează prin mesaje, deschizând uși în imaginația copilului de la care poate începe adevărata învățare.

Lecțiile sunt oferite copiilor noi la începutul fiecărui an și bineînțeles că și mulți dintre cei vechi își vor dori să participe pentru că focusul lor se va îndrepta spre ceva diferit, de fiecare dată, cu un nivel diferit de aprofundare a înțelegerii. Săptămânile și lunile următoare vor include multe lecții conexe.

Apariția Universului și crearea Pământului

Această lecție este o încântare pentru copii. Ghidul Montessori pregătește materiale din timp, în taină: o serie lungă de „experimente” și alte elemente atrăgătoare de recuzită care vor fi folosite în timpul depănării poveștii.

Educatie Cosmica

Unele versiuni încep cu povești din diferite culturi. Alte adaptări încep cu o descriere a timpului înainte de începerea universului nostru: cum era atât de rece și atât de întunecat încât imaginația noastă nu poate să ajungă cu gândul până acolo… Prin demonstrații, ghidul Montessori arată cum diferite particule s-au unit și s-au separat, apoi povestea se îndreaptă spre a reliefa numărul imens de stele din universul nostru, cât de repede se deplasează lumina și cum s-a format sistemul solar și suprafața Pământului. Lecția culminează cu erupția unui vulcan chiar sub ochii copiilor, bineînțeles, un model miniatural făcut în clasă. Poți descărca aici materialul PDF Povestea Universului.

Lecțiile care urmează sunt legate de studiul spațiului, chimiei, fizicii, geologiei și geografiei. Lecția este, de asemenea, un excelent model de învățare științifică și despre modul de efectuare a experimentelor.

Povestea despre apariția Vieții pe Pământ

Educatie Cosmica

Puțin mai târziu, copiii vor afla despre evoluția vieții pe Pământ. Poți descărca aici materialul PDF Povestea Vieții. Două materiale Montessori impresionistice – banda neagră lungă și ceasul erelor (materialul PDF Ceasul Erelor se poate descărca aici) oferă copiilor o înțelegere profundă a timpului pe care Pământul l-a petrecut de la apariția sa până în zilele noastre.  Și mai e ceva ce frapează: dunga roșie de la finalul fâșiei negre, simbolizând timpul foarte scurt de când oamenii au populat Pământul. Este atât de frapant pentru copii (și adulți!) să vadă o lungă bandă neagră țesută (durata de viață a Pământului) parcurgând lungimea unui hol lung sau a unei curți, terminându-se cu o mică fâșie roșie la un capăt, pentru a reprezenta întreaga umanitate. Aceste tipuri de lecții oferă un sentiment de respect pentru cei care au existat înaintea noastră pe Pământ.

Punctul culminant al acestei lecții este Linia Vieții. O variantă excelentă pe care să o folosiți în prezentările pentru acasă o puteți găsi aici. Acest material frumos colorat, științific documentat arată copiilor modul în care a evoluat viața de-a lungul istoriei, de la primele organisme unicelulare până la primele plante și nevertebrate, apoi diferitele vertebrate, de-a lungul timpului. Copiii școlari pur și simplu iubesc acest material. Ei învață să înțeleagă lumea prin intermediul rămășițelor de viață – fosilele, iar fiecare descoperire nou poate afecta înțelegerea noastră despre trecut.

Activitatea care urmează include o multitudine de lecții de biologie. Copiii învață despre cele cinci regnuri ale vieții (materialul PDF Cele 5 Regnuri se poate descărca aici). Ei analizează îndeaproape clasele de vertebrate, trăsăturile lor externe și funcțiile interne ale corpului. Urmează apoi știința despre plante: de la alge și mușchi la plante cu flori și fructe.

Apariția oamenilor pe Pământ

Educatie Cosmica

Această mare lecție (materialul PDF Povestea Omului se poate descărca aici) include un timeline impresionistic despre cum limbajul scris este o mică parte a istoriei umane și alte două hărți care oferă câteva date și dovezi ale evoluției noastre de la primii hominizi până în prezent. Copiii învață despre ceea ce îi face pe oameni deosebiți de restul viețuitoarelor și despre modul în care puterea noastră de a gândi, a simți și a lucra ne-a permis să ne dezvoltăm ca specie. Urmează lecții despre migrațiile pe care oamenii le-au făcut pe tot globul și despre cum au folosit diverse instrumente și tehnologii pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi. Ghidul Montessori introduce copiii în conceptul  de nevoi fundamentale ale oamenilor. Aici găsiți un material cuprinzător despre nevoile fundamentale ale oamenilor. Discutăm care sunt aceste nevoi și cum le îndeplinim astăzi. Acest material permite copiilor să exploreze modul în care aceleași nevoi au fost satisfăcute de diferite civilizații de-a lungul istoriei. Cunoașterea trecutului definește sentimentul de apartenență și construiește încrederea în propria persoană.

Povestea despre apariția Alfabetului și povestea despre apariția Numerelor

Educatie Cosmica

Copiii sunt fascinați să afle despre originile literelor și ale cuvintelor (aici puteți descărca materialul PDF Povestea Limbajului), precum și despre matematică și cifre. Povestea alfabetului oferă copiilor un cadru în care să își poată orienta propria învățare a limbii. În acest moment din viața lor, ei stăpânesc limbajul oral și sunt încă foarte implicați în dezvoltarea propriilor abilități de citire și scriere. Le place să asculte despre fenicieni și primul alfabet real inventat de ei, încercă să scrie cu hieroglife și compară alfabetul grec și roman cu cel pe care le folosim astăzi. A afla despre originile acestor lucruri este fascinant și face munca copiilor mai interesantă decât ar fi altfel.

Povestea numerelor (materialul PDF Povestea Matematicii poate fi descărcat aici) le permite copiilor să arunce o privire asupra modului în care sistemul de numerație s-a transformat în timp. Le place să încerce diferite moduri de a scrie un număr și adesea se adâncesc în explorări ale oamenilor care au adus contribuții semnificative la înțelegerea noastră matematică. Această poveste vine într-un moment perfect, deoarece copiii învață simultan abilitățile fundamentale de matematică și scriere, care îi vor acompania pe tot parcursul vieții.

Dacă aveți întrebări sau doriți să cunoașteți modul de implementare a curriculei Montessori pentru școala primară în mod amănunțit, programați-vă pentru o sesiune de consultanță aici.

Dacă doriți o recomandare despre școala Montessori și criteriile care trebuiesc îndeplinite pentru succesul copilului dumneavoastră, îmi puteți scrie pe contact@insideoutmontessori.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns