Meniu Închide

Curriculum Geografie

Geografia este știința care se ocupă cu studiul Pământului, în toate aspectele sale: fizice, sociale, economice, un subiect predat în mod obișnuit în majoritatea școlilor, copiii învățând despre hărți, globul pământesc, diferite țări și caracteristici ale scoarței terestre. În școlile Montessori abordăm aceste aspecte într-o formă foarte prietenoasă, pe înțelesul copiilor, încă din grădiniță. Acest articol evidențiază domeniul de aplicare al curriculumului nostru de geografie.

Globuri, hărți și trăsături fizice ale Pământului

Curriculum Geografie

Studiul geografiei începe încă din perioada de grădiniță. Copiii primesc prezentări pentru globurile pământești existente în mediul clasei: unul este albastru cu continente de șmirghel, iar celălalt este albastru cu continente colorate. Prin intermediul primului glob copiii înțeleg faptul că Pământul este acoperit de apă și uscat, iar prin intermediul globului colorat ei experimentează felul în care oamenii au decis să împartă uscatul, conform așezării lui fizice. Aici, pentru fiecare continent, avem o culoare specială: Africa este verde, Asia este galbenă, Australia este maro, Antarctica este albă, America de Sud este roz, America de Nord este portocalie și Europa este roșie. Poți descărca aici materialul „Continentele”.

Copiii trec apoi la lucrul cu hărțile – puzzle din cabinetul geografic. Încep cu o hartă a continentelor în care regăsesc aceleași culori pe care le-au întâlnit pe globul pământesc colorat și apoi explorează puzzle-uri pentru fiecare continent. Acestea sunt utilizate pentru prima dată în grădiniță, dar lucrul minuțios continuă și în anii de școală.

De asemenea, există un set de hărți create speciale utilizate în școală, iar copiii sunt încurajați să folosească un atlas ca și control al erorii în timp ce lucrează. Acest material încorporează hărți din lemn cu găuri preforate pentru fiecare țară. Copiii folosesc steaguri mici care trebuie să fie introduse în locul corect.

Marile Povești Montessori

Marile Povesti Montessori

Ca parte a curriculumului de știință și istorie, copiii școlari explorează povești de creație din diferite culturi și povestea științifică a formării Universului. Aceste lecții importante se bazează pe dovezile științifice de astăzi și încorporează multe alte povești despre creație cunoscute de-a lungul istoriei.

Există multe posibilități de învățare de care copiii se bucură: posibilitatea de a face experimente pentru înțelegerea fenomenelor științifice, discuții despre asemănările și deosebirile dintre culturi/credințe, crearea unor lucrărilor de artă pentru a reprezenta poveștile sau chiar formarea unor grupuri pentru a pune în scenă povești diferite. Poți descărca aici materialul Marile Povești Montessori.

Legile atracției și stările materiei

Curriculum Geografie

Când spunem copiilor Povestea Universului, facem diferite experimente pentru a demonstra principiile științifice. Când vorbim despre comportamentul particulelor, punctăm ideea că mișcarea acestora se întâmplă în funcție de felul în care se simt atrase unele de celelalte și exemplificăm prin intermediul unui experiment. Poți descărca aici Povestea Universului.

Când vorbim despre formarea planetelor, facem prezentări și experimentăm cele trei stări ale materiei: solid, lichid, gazos. Îi învățăm cum temperatura și forța afectează aceste stări și cum în cele din urmă aceasta are un impact asupra formării și schimbării continue a felului cum arată planeta noastră.

Aceste lecții continuă printr-o serie de experimente pe care copiii le pot realiza independent (după prezentări ale regulilor de siguranță, desigur!). Materialele pentru experimente sunt așezate pe rafturi, împreună cu instrucțiunile.

Soarele și Pământul

Curriculum Geografie

Curriculum-ul școlar de geografie este completat de o serie de planșe care ilustrează vizual informații importante despre planeta noastră și sistemul nostru solar. Aceste poată un nume generic – planșe impresionistice. Așa cum le spune numele, planșele au un mare impact vizual în ceea ce privește învățarea.

Primele prezentări sunt despre orbita Pământului în jurul Soarelui, precum și despre rotația sa în jurul propriei axe. Aceste mișcări de rotație afectează fenomene precum ziua și noaptea, anotimpurile, zonele de climă ale Pământului și chiar fusurile orare.

O deosebită importanță o acordăm prezentărilor despre despre compoziția pământului. Aceasta include diferitele straturi, formarea oceanelor, munților, vulcanilor. Poți descărca aici materialul Straturile Pământului.

Vântul și felul în care afectează prezența lui planeta Pământ

Vântul este o forță puternică. Credem că este important să prezentăm copiilor despre comportamentul aerului din atmosfera noastră și despre efectele pe care le are asupra planetei. Avem prezentări în care vorbim despre cum temperatura afectează mișcarea aerului, presiunea aerului, relațiile dintre vânturi, anotimpuri și starea vremii, curenții oceanici.

Apa și felul în care afectează prezența ei planeta Pământ

Apa, indiferent de stare – lichidă, solidă, gazoasă, are un impact extraordinar asupra planetei noastre. Discutăm și experimentăm concepte precum eroziunea, sedimentele, efectele ploii și efectele gheții asupra peisajului. De asemenea, vorbim despre vaporii de apă atunci când învățăm copiii despre circuitul apei în natură.

Curricula Montessori

Vegetație, oameni și economie

După câteva lecții de bază de botanică, poate fi fascinant pentru copii să afle despre varietatea de vegetație care se regăsește în diferite părți ale lumii. Acest lucru duce la studiul oamenilor din și la modul în care clima poate schimba modul nostru de viață. În cele din urmă, îi ajutăm pe copii să învețe despre geografia economică. Economia a fost întotdeauna legată de variațiile resurselor disponibile în diferite regiuni. Încurajăm copiii să analizeze și să pună la îndoială concepte precum producția și consumul.

Vrei să afli mai multe? Sperăm că vei lua în considerare abordarea unui astfel de curriculum pentru copilul tău, orientându-l personal sau îndreptându-vă către o școală Montessori.

Articole recomandate

Lasă un răspuns